İtalyan bakanın ‘etnik ikame’ sözlerine tepki: ‘1930’lara dönüyoruz’
İtalya’da iktidarda bulunan aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri partisinin önde gelen isimlerinden Tarım ve Gıda Egemenliği Bakanı Francesco Lollobrigida, İtalyan nüfusunun azalmasına ve kapanmasına karşı “Etnik ikameye teslim olamayız” dedi. göçmenler tarafından bu demografik boşluğun.
BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre Lollobrigida’nın ‘etnik ikame’ teorisine ilişkin açıklaması ülkede büyük tepkiye neden oldu.
‘BİR BAKAN NASIL BÖYLE BİR İNŞAAT TEORİSİ KONUŞUR?’
La Repubblica gazetesi, Başbakan Giorgia Meloni’ye yakın isimlerden biri olarak bilinen Lollobrigida’nın haberinde, “Aşırı sağcı katliamların neredeyse tüm faillerine ilham kaynağı olan komplo teorilerinden birinin nasıl olur da bir anda ortaya çıkması mümkün olabilir?” Son yıllarda dünya çapında bir İtalyan bakanın konuşmasına dahil oldu mu?” o yazdı.
La Repubblica, faşist rejim altında çıkan ‘Racial Defence’ dergisine atıfta bulunarak bugün bu manşetle çıktı. Gazetenin yazarlarından Michele Serra da bugün ön sayfada yayınlanan yazısında bakanın sözlerini eleştirdi. Serra makalesinde, “Antik Roma’daki ‘vatandaşlık’ kavramı, 2023 Roma’sına kıyasla çok daha çağdaş, kapsayıcı ve dinamikti. Hristiyan Avrupa’nın kökleri de aynı şekilde evrenseldir: Aziz Paolo Suriyeliydi, Aziz Agostino Suriyeliydi. Cezayirli, Konstantin Sırptı. İsa da Nasıralı bir Yahudiydi.”
‘KELİMELER BEYAZ ÜSTÜNLÜĞÜN TADINI ALIR’
Muhalefetteki Demokrat Parti lideri Elly Schlein da tepki göstererek, “Bakan Lollobrigida’nın sözleri mide bulandırıcı, onun konumundaki bir kişi için kabul edilemez.” Schlein, “Beyaz üstünlüğünün tadına varan bu sözler bizi 1930’lara götürüyor” diyerek, hükümetin bu açıklamayla araya biraz mesafe koymasını talep etti.
More Europe partisinin başkanı Riccardo Magi şunları söyledi: “Lollobrigida gibi politikacıların ve hatta birçok saldırıya ilham veren üstünlükçü ve komplocu sağın en feci ırkçı teorilerini kullanan Başbakan Meloni ve Bakan Salvini’nin, Ülke yönetiminde yer almak, demokrasimizin içinde bulunduğu krizin boyutları üzerinde düşünmemizi gerektiriyor.” söz konusu.
BAKAN NE DEDİ?
Bakan Lollobrigida dün yaptığı konuşmada ülkede doğumları artıracak adımlar atılmasını savunarak, “Bunu yapmanın yolu, insanların çalışıp aile kurmalarını sağlayacak refahı tesis etmek ve genç çiftlerin iş bulmasını desteklemekten geçiyor. Etnik ikame fikrine, İtalyanların daha az çocuğu olduğu fikrine teslim olamayız, o yüzden onların yerine başkalarını koyalım. “Doğru yol bu değil” dedi.
Avrupa nüfusunun yerine kıta dışından gelen göçü getirme komplosu, daha önce aşırı sağdaki politikacılar tarafından dile getirildi. Ancak bu söz, iktidardaki değerli bir ismin ağzından duyunca büyük yankı uyandırdı.
‘ETNİK İKAME’ NEDİR?
‘Etnik ikame’ veya ‘büyük ikame’ olarak adlandırılan bu kavram, ABD ve Avrupa’daki aşırı sağcı ve beyaz üstünlükçü çevrelerin zaman zaman başvurdukları bir teoridir.
İtalyan hükümetinin resmi internet sitesinde “Büyük ikame” teorisi şu şekilde açıklanıyor:
“İkame teorisi, beyazların beyaz olmayanlarla değiştirildiğine dair bir neo-Nazi efsanesidir. Birden çok komplo teorisinde olduğu gibi, Yahudiler genellikle sonunda gerçek suçlular olarak tasvir edilir. Günümüzün en büyük ikamesi, son yıllarda Avrupa’da yaygınlaşan ve iki faktörden oluşan aşırı sağcı bir komplo mitidir. Birincisi, Batılı kimliğin, beyaz Avrupalıların demografik ikamesine yol açan Avrupalı olmayan ülkelerden gelen büyük göç dalgaları tarafından kuşatıldığını savunuyor. İkincisi, bu değişikliğin gizemli bir grup tarafından dünyaya hükmetme planlarının bir parçası olarak organize edildiğini ve bunu ırksal olarak homojen bir toplum yaratarak yapacaklarını savunuyor. Bu küme çoğunlukla Yahudiler/Siyonistler ile özdeşleşiyor.”
MELONI VE SALVINI GEÇMİŞTE TEORİYE ‘İNANDIKLARINI’ SÖYLEDİLER
Mevcut hükümetin ortaklarından biri olan İtalya’nın Kardeşleri partisinin başkanı Giorgia Meloni ve Lig lideri Matteo Salvini, geçmişte bu etnik ikame teorisine inandıklarını söylediler. Her iki cumhurbaşkanı da Afrika’dan Avrupa’ya göç hareketlerine karşı çıkmak için bu teoriyi özellikle karşı çıktıkları dönemde dile getirdiler. (DIŞ HABERLER)